Current Construction Projects

Construction Process | Current Construction | Completed Construction | Maintenance



Native American Longhouse Reconstruction

The new Oregon State University Native American Cultural Center (NACC) will provide a multi-service learning and gathering space for Native American students to come together in a supporting and welcoming educational environmental where knowledge and traditions can be shared with one another and others from across the Oregon State University community. Fundamentally, the NACC needs to speak to everyone in the larger OSU and Oregon State communities, expressing contemporary American Indian realities rooted in the traditions of their cultural heritage. The project needs to stand in the “ways and beliefs” of the Indian people, reflect their native spirit, sustain their community and tell their stories to build connections amongst all those that come to Oregon State University. Find out more at www.mu.oregonstate.edu/longhouse

The construction camera below refreshes every minute.

Native American Cultural Center

The reconstruction of the Native American Longhouse will be built to LEED silver standards and will feature building materials and design that allow the project to be energy efficient. Responsibly harvested and certified wood will be chosen with low-toxic paint and finishes. Stormwater from the roof of the new building will be directed into planting beds before being discharged into the storm drain system. The stormwater runoff will be decreased slightly as a result of less impervious area (removal of existing Quonset hut and parking lot). Redevelopment of the parking lot will include landscaped beds and less paving near the stand of existing trees.



Basketball Practice Facility

planned as a 34,500-square-foot four-story structure, OSU’s 
impressive new practice facility will contain two regulation 
basketball courts modeled after facilities at the universities of 
florida and Kentucky. the courts will occupy the first and 
third floors of the building, along with locker rooms, satellite 
training and medical areas, and service and mechanical spaces.
the alternate floors—second and fourth—will consist of 2,000-
square-foot partial floors containing coach and program staff 
offices. these spaces run the length of the building and offer 
panoramic views of the court below. together, the court and 
program space create a “home” where the sense of family that 
is the distinctive edge for every OSU team can be fostered.
a two-story glass atrium, strikingly illuminated at night, will 
serve as the main entrance and feature a Basketball Hall of 
fame highlighting the greatest achievements and players of OSU’s 
past—and future! a mural stretching to the height of the atrium 
will celebrate the legacy—and the terrific student-athletes and 
coaches—of Oregon State basketball.

Planned as a 34,500-square-foot four-story structure, OSU’s impressive new practice facility will contain two regulation basketball courts modeled after facilities at the universities of florida and Kentucky. The courts will occupy the first and third floors of the building, along with locker rooms, satellite training and medical areas, and service and mechanical spaces.

The alternate floors--second and fourth--will consist of 2,000-square-foot partial floors containing coach and program staff offices. These spaces run the length of the building and ofer panoramic views of the court below. Together, the court and program space create a "home" where the sense of family that is the distinctive edge for every OSU team can be fostered.

The construction camera below refreshes every minute.

Basketball Practice Facility

A two-story glass atrium, strikingly illuminated at night, will serve as the main entrance and feature a Basketball Hall of fame highlighting the greatest achievements and players of OSU's past--and future! A mural stretching to the height of the atrium will celebrate the legacy--and the terrific student athletes and coaches--of Oregon State basketball. To find out more, click here.

Basketball Practice Facility



 McAlexander Fieldhouse Improvements

The project provides for renovation of the interior of the barrel-vaulted portion of the McAlexander Field House, for those portions of the building controlled by the Department of Recreational Sports.  Renovations will improve surfaces and equipment for turf and court sports, provide a new climbing wall and skills-building course, and general improve the availability, control, safety and functioning of the space for recreation for the growing student body.  The existing layout of the playing surfaces will be reconfigured and new artificial turf and resilient court surfaces will be provided.

The renovation will be designed to meet State energy code and SEED requirements.  Additionally, the project will meet or exceed the State’s requirement for LEED Silver equivalency.  The project will represent the ideal of healthy design and construction, appropriate to the intrinsic connection between sport, recreation, health and education. The addition of bike parking to the facility will also make the building more accessible to alternative forms of transportation on campus.

More information can be found at http://oregonstate.edu/recsports/student-facilities-improvement-plan.